Pihak Berkuasa Permainan UK secara rasmi memberikan lesen Loteri kepada Allwyn
toto

Pihak Berkuasa Permainan UK secara rasmi memberikan lesen Loteri kepada Allwyn

Di Great Britain, perjuangan getir untuk mendapatkan lesen loteri masa depan nampaknya telah berakhir. Pada hari Selasa, Suruhanjaya Perjudian UK (UKGC) mengumumkan bahawa lesen perjudian untuk mengendalikan Loteri Nasional kini telah diberikan secara rasmi kepada pembida yang menang Allwyn Group.

Penyerahan loteri selepas pengeluaran Camelot
Pencetus untuk menamatkan pergaduhan secara aman antara pemegang hak data pengeluaran macau terdahulu Camelot dan pencabarnya Allwyn adalah penamat cabaran undang-undangnya terhadap prosiding yang diisytiharkan oleh pengendali loteri semasa.

Camelot sebelum ini telah mencabar kesahihan prosedur penganugerahan UKGC dengan tuntutan mahkamah dan sebahagiannya betul di mahkamah. Pemerhati kemudian bimbang bahawa pertikaian undang-undang boleh menyebabkan kelewatan dan kehilangan hasil untuk tujuan yang baik bernilai berbilion-bilion.

Pengakhiran pertikaian undang-undang kini membuka jalan untuk anugerah rasmi kepada kumpulan permainan Czech. Ketua Pegawai Eksekutif UKGC Andrew Rhodes mengulas:

Kami berbesar hati untuk secara rasmi menganugerahkan lesen keempat kepada Allwyn berikutan persaingan yang sangat berjaya dan keputusan mahkamah Totobet SGP untuk menarik balik penangguhan proses penganugerahan. Kami kini berharap dapat bekerjasama dengan semua pihak yang terlibat untuk memastikan penyerahan yang lancar dan cekap.

Rhodes yakin bahawa peralihan kepada Allwyn akan menghasilkan sumbangan yang lebih tinggi kepada badan amal pada masa hadapan. Komitmen Allwyn untuk hampir menggandakan pemberian amal dan sosial kepada £38 bilion dalam tempoh sepuluh tahun akan datang adalah salah satu sebab utama bidaan itu.

Penyesuaian lesen loteri
Untuk memastikan pelaburan dan cukai yang dijanjikan, UKGC telah membuat beberapa pelarasan pada lesen loteri. Ini akan berkuat kuasa apabila lesen dipindahkan kepada Allwyn pada Februari 2024.

Menurut pihak berkuasa perjudian, langkah untuk kawalan dan pengaruh yang lebih baik terhadap pemegang lesen adalah baharu. Ini memastikan bahawa dia memenuhi kewajipannya. Suruhanjaya mempunyai peluang untuk campur tangan jika dia tidak berbuat demikian. Di samping itu, Allwyn akan mempunyai fleksibiliti yang lebih besar untuk menyesuaikan tawaran loterinya dengan lebih cepat dan berkesan kepada perubahan teknologi, undang-undang baharu dan perubahan Keluaran Sydney pilihan pemain. Walau bagaimanapun, prasyarat sentiasa bahawa perubahan itu sepadan dengan kewajipan lesen.

Tempoh sepuluh tahun lesen loteri memberi Allwyn kepastian untuk mendapatkan pelaburannya. Untuk memudahkan peralihan, sediakan garis panduan UKGC untuk peruncit loteri sedia ada. Ini harus memastikan peralihan yang lancar untuk syarikat dan pemain.